Bescherm uw data met Enterprise Mobility Management

De transformatie naar digitalisering zorgt voor verdere integratie van zogeheten mobility binnen primaire bedrijfsprocessen. Het gebruik van mobiele apparaten, zoals smartphones, smartwatches en tablets is niet meer een toekomstverwachting maar realiteit. Medewerkers maken zowel zakelijk als privé gebruik van de apparaten en verwachten anywhere, anytime en any place toegang tot bedrijfsinformatie te hebben. Met Enterprise Mobility Management kunt u dit realiseren, zonder in te boeten aan de veiligheid van uw bedrijfsdata.

Mobility, wat is dat?

EMM Mobility is de combinatie van mobiele apparaten en software die het aanbieden van gepersonaliseerde informatie mogelijk maakt. Zakelijk gezien biedt mobility productiviteitswinst en handvatten om diensten effectiever aan te bieden. Waar vroeger het statement “op een mobiel apparaat kun je niet werken” niet onwaar was, is tegenwoordig Mobile-First een veelgebruikt uitgangspunt bij het aanbieden van diensten. Er zal een nieuwe applicatiearchitectuur moeten komen, waarbij functionele apps real time samenwerken met services uit zowel private-, of public Clouddiensten zoals Dropbox, OneDrive, Google Drive of Evernote.

Redenen voor het inzetten van Mobility Management software

Het gebruik van zulke publieke clouddiensten komt voort uit de positieve ervaring die mensen hebben in vergelijking met de ‘niet’ toegankelijk bedrijfstoepassingen voor online samenwerken of het delen van informatie. Zakelijke gebruikers worden met dit type software zelfvoorzienend en productiever. Het brengt de veiligheid van informatie echter wel in gevaar, omdat het dataverkeer zich aan de controle van de organisatie onttrekt. Dit noemen we Shadow IT. Organisaties kunnen niet langer om dit probleem heen en zijn op zoek naar oplossingen.

Wetgeving

Verder is het sinds 1 januari 2016 het wettelijk verplicht om datalekken te melden. Wie data laat lekken of persoonsgegevens verwerkt zonder zich netjes aan de wet te houden, maakt kans op een boete. Er wordt van een wetsmatig datalek gesproken als persoonsgegevens in handen vallen van derden. Een datalek kan het gevolg van een beveiligingsprobleem of het onjuist volgen van protocollen.

Het meeste bekende voorbeeld is een uitgelekte e-mail met klantgegevens, maar ook een gestolen klantenlijst of USB-stick kunnen we als een datalek benoemen. De beveiligingsproblemen voortkomend uit eigen handelen is tot daaraan toe nog te voorkomen. Echter, door de opkomst van onder andere ransomware is het lekken van data in veel gevallen onvoorzien en moeilijk te achterhalen, zeker zonder oplossingen die dit inzichtelijk maken. Ook worden jaarlijks ruim 15.000 smartphones gestolen in Nederland, waardoor veel persoonlijke, maar ook zakelijke gegevens letterlijk in verkeerde handen kunnen komen. Tablets en laptops nog buiten beschouwing gelaten! De explosieve toename van mobile devices vergroot de kans op een datalek enorm.

Mobile Device Management komt op stoom

Een jaar of vier geleden werden IT-afdelingen plotseling geconfronteerd met medewerkers die massaal hun mobiele devices voor werkdoeleinden gingen inzetten. BYOD bezorgde menig IT-manager slapeloze nachten en de beveiliging lag onder vuur, want hoe beheerde je al die losse apparaten? Na veel ontwikkeling begint Mobile Device Management integraal gebruikt te worden.

Veel organisaties met hebben een paar jaar geleden de eerste stappen gezet op het gebied van mobiel werken. Zo werd bij veel zorginstellingen na het aanschaffen van mobiele devices werd een mobiel EPD ingevoerd. Het beheer van mobile devices stond destijds nog in de kinderschoenen, omdat het ontbrak aan essentiële functionaliteit. Een voorbeeld daarvoor is het kunnen delen van informatie, waardoor medewerkers gebruik gingen maken van alternatieven. Daarnaast was er nog geen mobile application management (mam) beschikbaar, waardoor documenten van zakelijke aard in apps werden geopend die ook voor privé documenten gebruikt werden. Ten derde bleken de eerste oplossingen beperkingen te hebben met de compatibiliteit van de te gebruiken devices.

De volgende stap: Enterprise Mobility Management

Het borgen van bedrijfsgevoelige data kan worden ingeregeld met zogeheten Enterprise Mobility Management (EMM) software. Inmiddels zijn de beschikbare EMM oplossingen verder doorontwikkeld en op kwalitatief niveau.

Enterprise Mobility Management onderverdeeld

Enterprise Mobility ManagementEnterprise Mobility Management is de volledige set aan mensen, processen en technologie die erop is gefocust de toenemende diversiteit aan mobiele devices, draadloze netwerken en aanverwante services te managen. Het doel van EMM is het brede gebruik van mobiel computing in een business context mogelijk te maken.Volgens Gartner moeten EMM-oplossingen voldoen aan de volgende drie voorwaarden. Ze moeten:

  1. een ‘veilige container’ bieden die de gebruiker in staat stelt om content op zijn device op te slaan,
  2. een op push gebaseerde levering van content mogelijk maken en
  3. gebruikers via een veilige verbinding toegang geven tot een back-end waar ze op een veilige manier content vandaan kunnen halen (pull).

Een EMM bevat verschillende modules, hieronder stuk voor stuk uitgelegd.

Mobile Device Management

Mobile Device Management (MDM) beheert mobiele apparaten door gebruik te maken van policies. Apparaten kunnen daardoor bijvoorbeeld pas toegang krijgen als ze voldoen aan het bedrijfsbeleid. Of er toegang wordt verleend tot informatie, of er gebruik gemaakt wordt van een wachtwoord of PIN en of het apparaat encrypt is. Daarnaast biedt MDM ook beheersmogelijkheden, zoals het blokkeren van een apparaat, het pincode resetten, data encrypten en een full wipe van het apparaat.

Mobile Application Management

Een andere module binnen EMM is Mobile Applicatie Management. MAM veranderd de manier waarom data benaderd wordt, om een scheiding aan te brengen tussen privé en bedrijfsdata. Dit wordt gedaan door apps beschikbaar te stellen voor individuen of voorgedefinieerde groepen, apps te blokkeren per groep of soort gebruiker.

Mobile Content Management

Een vervolg op MDM en MAM is Mobile Content Management (MCM) en Mobile Email Management. MCM omvat het distributie en autorisatie tot bedrijfsdocumentatie op alle mobile devices door gebruik te maken van containers, waarbinnen apps, documenten, en e-mail gebruikt kunnen worden.

Mobile Email Management

Een ander belangrijk onderdeel van EMM is Mobile Email Management. Deze module distribueert e-mailinstellingen automatisch en controleert e-mail via een beveiligde e-mail gateway de staat van het apparaat. Daarbij is het mogelijk om remote instellingen en e-mails selectief te wissen.

Advies

Gebaseerd op onze ervaringen met mobiel werken hebben wij twee belangrijke adviezen:

  1. Zorg ervoor dat je alle aspecten van mobiel werken – data, applicaties en devices – aanstuurt vanuit één omgeving.
  2. Stel bij de inrichting van die omgeving het gebruikersgemak centraal. Maak het eenvoudig om te voldoen aan de securityrichtlijnen zodat er op een veilige manier wordt gewerkt. Hoe meer drempels je opwerpt, hoe fanatieker medewerkers zullen proberen die hordes te omzeilen. Daarmee maak het je het eerder onveiliger dan veiliger.

Verhoog de productiviteit door snel, veilig en centraal mobile devices te managen. Kies een Enterprise Mobility Management (EMM) beheerplatform voor alle operating systemen waar u graag mee werkt. Enkele visionairs in EMM zijn: Microsoft en Sophos,

Wilt u graag een demo of een afspraak voor vrijblijvend advies? 

Bel me terug (Enterprise Mobility Management)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Wilt u graag een afspraak maken? Dat kan!

Wij ontvangen u met plezier of komen graag bij u op locatie.

[contact-form-7 id="605" title="Contactformulier 1"]
Heeft u een vraag?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op!

[contact-form-7 id="606" title="Mail icoon popup"]
X