Backup en restore met Data Protection Manager

De opslagcapaciteit van tapes en de snelheid van tapedrives kunnen de ontwikkelingen op schijfgebied niet bijhouden. Dit heeft allerlei problemen tot gevolg:

  • De benodigde tijd voor een backup of een system restore wordt ontoelaatbaar lang.
  • Een verzoek om recovery van een per ongeluk veranderd of gewist document wordt door de systeembeheerder met steeds minder enthousiasme onthaald, omdat het veel tijd in beslag neemt.

Een oplossing wordt geboden door D2D2T. Deze afkorting staat voor Disk-to-Disk-to-Tape: snapshots van data worden eerst op een disk in een ander apparaat opgeslagen en van die kopie wordt vervolgens een backup op tape gemaakt.

Schema Disk-to-disk-to-tape backup
In de meeste gevallen zal een restore Disk-to-Disk plaats kunnen vinden. Veel sneller dus. Alleen bij rampen zal de tape, die uiteraard 'off-site' wordt bewaard, worden gebruikt voor een restore.

Microsoft biedt voor D2D2T aan: System Center Data Protection Manager (DPM).

Data Protection Manager is een serverproduct van Microsoft voor het maken van disk-based backups en zorgt voor het snel en efficiënt terugzetten van data in geval van calamiteiten.

Met DPM wordt het back-uppen van fileservers vereenvoudigd door de centrale beschikbaarheid van informatie. Een back-up kan nu gewoon overdag gemaakt worden want hiermee wordt alleen de DPM-server belast, niet de operationele fileservers.

Schema DPM met snapshots
DPM werkt op basis van Windows 2003 standard of enterprise edition of latere versies, aangevuld met SQL 2005, of latere versies, voor de interne administratie. Het systeem legt op gezette tijden wijzigingen op een of meer fileservers in het netwerk vast.

De overhead is relatief gering, omdat alleen het verschil tussen versies van bestanden wordt bijgehouden. Het opvragen van een oude versie van een bestand is zeer eenvoudig en het terughalen van tape is overbodig. Afhankelijk van de toegewezen rechten kunnen gebruikers en beheerders verloren of beschadigde data zelf terugzetten. Snel en efficiënt.
Het principe van DPM klinkt zo vrij eenvoudig, en dat is het in wezen ook. Wel is het van groot belang om vooraf een gedegen inventarisatie te maken van de complete omgeving, gewenste beschikbaarheid en terugval- en eventueel uitwijkeisen.

MSPartner
Uiteraard kunnen wij, als Microsoft Partner, u ook op dit gebied ondersteunen en er voor zorgen dat u alle voordelen van DPM kunt benutten.

Lees hier meer over DPM (Pdf)

Neem contact op

GTS-Online BV

0318 – 550 884
info@gtsonline.nl (sales)
support@gtsonline.nl (support)

Heeft u een vraag?

Stel uw vraag in het onderstaande formulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.Wilt u graag een afspraak maken? Dat kan!

Wij ontvangen u met plezier of komen graag bij u op locatie.

    Heeft u een vraag?

    Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op!      X