Ghost snapshots verholpen met Dell HIT for Microsoft 4.9.0

Recent hebben we een aantal incidenten gemeld bij Dell over zogeheten ‘ghost snapshots’. Bij deze incidenten werd snapshot reserve opgesnoept, ook als er geen snapshots (meer) in de GUI te zien waren. Deze ghost snapshots waren door de engineers gelukkig via de commandline te verwijderen om het probleem (tijdelijk) op te lossen. Maar nu is er een definitieve oplossing geboden in de vorm van een nieuwere versie van de Dell Host Integration Tools (HIT).

Windows Server 2012 en HIT 4.7.1

Ghost snapshots met Dell Equallogic PS6110
De klant had zelf eerder al handmatig snapshots verwijderd, maar dit had niet het gewenste effect en zelfs als alle snapshots verwijderd waren bleef er snapshot reserve in gebruik. Uiteindelijk bleken er ghost snaphots ontstaan te zijn in een eerder stadium, die niet zichtbaar zijn in de GUI. Het probleem deed zich in eerste instantie voor op een volume, gebruikt op een Windows Server 2012 i.c.m. versie 4.7.1. van de zogeheten HIT Kit. Het standaard advies is daarna opgevolgd om de software bij te werken naar versie 4.8.X en de ghost snapshots werden via commandline verwijderd door de engineers van Dell.

Geen ghost snapshots vanaf versie 4.9.0

In de release notes van versie 4.8.X is niets terug te vinden, maar Dell claimt met de release van 4.9.0 dat het probleem definitief verholpen is. Het probleem kon zelfs ontstaan als de snapshot reserve stond ingesteld op nul: “ASM (Auto-Snaphot Manager, red.) no longer creates ghost snapshots when the snapshot reserve is set to zero.”

Naast de oplossing met betrekking tot de ghost snapshots worden met deze versie ook twee zaken met betrekking tot de functionaliteit in de PowerShell module verbeterd:

  • “The Powershell Tools Get-EQLvolume cmldet now reports the correct value for replica reserve in-use space.
  • When installing only PowerShell, the PowerShell Tools installer now installs all required files to support the application.”

De laatste versie van de Dell EqualLogic Host Integration Tools for Microsoft is te downloaden via de Dell EqualLogic Support pagina. Een account is overigens vereist om te kunnen inloggen. Let er vooral bij cluster omgevingen op dat op alle nodes in het cluster dezelfde versie van de software gebruikt wordt om problemen te voorkomen.

 

 

 

 Wilt u graag een afspraak maken? Dat kan!

Wij ontvangen u met plezier of komen graag bij u op locatie.

[contact-form-7 id="605" title="Contactformulier 1"]
Heeft u een vraag?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op!

[contact-form-7 id="606" title="Mail icoon popup"]
X