Microsoft stuurt Office-gebruikers naar de Cloud

Gartner waarschuwt voor het plan dat Microsoft aan het uitvoeren is. Support en online-mogelijkheden voor zijn Office-pakket worden ingeperkt en frequentere upgrades worden afgedwongen om een overstap naar Office 365 te realiseren. 

Volgens Analist Micheal Silver aan AG Connect: “Microsoft positioneert dit als een stap om de beveiliging te verbeteren, maar het dwingt organisaties naar Office 365”. De route naar de 365-cloud is niet de enige weg voorwaarts. De inperkingen die Microsoft doorvoert voor on-premise Office klanten kunnen leiden tot meer gedwongen upgrades van traditionele software.

Budgettering

Nieuwe Office versies vallen weer in een nieuwe, verse supportcyclus en genieten van meer online functionaliteit. Vervolgens vermindert Microsoft de supportcycli voor het traditionele on-premise product en heeft men een beleid ontworpen dat een meer courante Office versie vereist voor de interactie met clouddiensten.

ICT-onderzoeksbureau Gartner heeft in april dit jaar een Research Note voor klanten uitgebracht waarin het zijn kritische kijk geeft op deze strategie doe Microsoft handhaaft. Analisten zoal Michael silver en Stephen Kleynhans adviseren bedrijven om te plannen en budgetteren voor kortere supportcycli, zowel voor Office alsmede Windows.

Blijblijven of afhaken?

De analyse vanuit Silver en Kleynhans is gebaseerd op aankondigingen die Microsoft in februari dit jaar heeft gedaan over veranderingen in onderhoud en support voor de twee hoofdproducten. Volgens de analisten is de bruikbaarheid van Windows 10 Pro beperkt geraakt. Die variant voor professioneel gebruik wordt namelijk steeds minder geschikt voor grootzakelijk gebruik, waarschuwen de Gartner-analisten.

Voor de Office suite stuurt Microsoft op dit moment sterk aan op frequentere vernieuwing. Dit doet men door aanschaf (capex) van upgrades, danwel via constante betaling (opex) voor clouddiensten. Gartner voorspelt dat Microsoft over anderhalf jaar, eind 2019 toegang tot zijn 365-diensten afsluit voor gewone Office-gebruikers. Door het veranderende beleid, zal het Microsoft 365-aanbod dan alleen voor betalende klanten van Office 365 ProPlus zijn.  “Traditioneel Office zal niet ondersteund worden”, aldus Gartner. Voor sommige organisaties kan dit betekenen, dat zij naast een actief 365-abonnement voor bepaalde gebruiksscenario’s (zoals remote toegang) nog aparte Office-licenties moeten aanschaffen.

Product Life Cycle

In april 2017 heeft Microsoft aangekondigd dat de traditionele Office-software in de mainstream support fase moet zitten om toegang te hebben tot de Office 365-diensten. Als gevolg van dit beleid, dat actief wordt vanaf oktober 2020, is een Office-pakket van minimaal vijf jaar oud of jonger vereist. Daarnaast speelt de ingekorte supportperiode voor het traditionele Office-pakket ook mee.

De eerstkomende versie van de kantoorsoftware komt in de tweede helft van dit jaar uit. Het gaat om Office 2019, Exchange 2019 en SharePoint 2019. De Office-suite zal vanaf dat moment slechts zeven jaar support ontvangen. In vergelijking met met alle eerdere versies is dit kort te noemen.

Zonder Cloud ben je Oud

Microsoft Office 2019 komt in een vijfjarige mainstream fase en twee jaar in de extended fase terecht. Dit is anders in vergelijking tot eerdere berichtgeving uit 2004, waarin Microsoft spreekt over de tienjarige supportcyclus. Deze tien jaar bestaat uit vijf jaar mainstream en vijf jaar extended, waarin securityfixes worden uitgebracht.

Concluderend, volgens deze berichtgeving is op te merken dat Microsoft zijn supportbeleid van tien jaar heeft ingevoerd, nadat zeven jaar te kort bleek te zijn. Volgens Gartner is de inperking een teken dat Microsoft minder geeft om zijn traditionele on-premise producten. Door de aanpassingen zal de nieuwe Office 2019 ondersteuning tegelijkertijd aflopen met die van Office 2016, wat een grote overstap naar Office 365 zou kunnen betekenen.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over hoe u nu verder moet?

Bel me terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 Wilt u graag een afspraak maken? Dat kan!

Wij ontvangen u met plezier of komen graag bij u op locatie.

    Heeft u een vraag?

    Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op!      X