Onze Online Werkplek: eat your own dogfood

Een platform voor een Online Werkplek inrichten is één ding. Het goed onderhouden , up-to-date blijven zonder altijd voorop te willen lopen en het stabiel houden ervan is een heel ander ding. En vooral dat laatste is essentieel om niet het vertrouwen en uiteindelijk klanten te verliezen. Ons product moet zichzelf dus bewijzen en daarom gebruiken we het principe “eat your own dog food” als belangrijkste kwaliteitscontrole.

“An Apple computer on every desk”

We vinden ons product goed en gebruiken daarom bijna alle facetten uit onze dienstverlening eerst zelf voordat we onze klanten erop laten werken. Het principe “eat your own dog food” is uiteraard niet nieuw. Zo ging er bij Apple ooit een memo rond dat alle typemachines vervangen moesten zijn op 1 januari 1981 (bron).

In hoeverre dat doel gehaald is weet ik niet, maar al onze medewerkers gebruiken in ieder geval een of meerdere facetten van onze Online Werkplek. De belangrijkste fouten en problemen ondervinden we daardoor zelf en die blijven daarmee onze klanten bespaard. Onze omgeving is dan ook exact hetzelfde ingericht als die van onze klanten, draait op dezelfde infrastructuur en krijgen ook de niet-technici onder ons dezelfde (uiteraard goede ;-)) behandeling als de eindgebruikers van onze klanten.

OTAP

Onze omgeving is uiteraard continu aan verandering onderhevig, zoals bijvoorbeeld:

  • Software voor de kantoorautomatisering die niet meer ondersteund worden en vervangen moeten worden, denk aan een nieuwere versie van Adobe Reader of een alternatief zoals Foxit PDF Reader;
  • Windows Updates of nieuwe firmware voor hardware-matige onderdelen;
  • Nieuwere versies van het besturingssysteem van de verschillende servers, zoals een upgrade van Windows Server 2008 R2 naar Windows Server 2012 R2;
  • Vernieuwde of vervangende bedrijfssoftware voor onze klanten, zoals bijvoorbeeld Cognos BI of boekhoudsoftware;
  • Onderhoud van onderliggende infrastructuur en bijbehorende beheersystemen, zoals Hyper-V, Exchange en System Center.

Net als bij veel software bedrijven zorgen we ervoor dat al deze wijzigingen diverse fasen doorlopen om te zorgen dat de wijzigingen goed ontwikkeld en getest worden. Daarom is er in onze omgeving voor iedere klant een OTAP-straat en bij sommige klanten lopen er meerdere ontwikkelingen en wijzigingen parallel. OTAP staat voor de fases Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie en iedere wijziging in onze omgeving gaat in meer of mindere mate deze fases door:

Ontwikkeling

Aangezien we geen ontwikkelaars zijn, afgezien van ons product IMProve, bestaat de fase “Ontwikkeling” voornamelijk uit het packagen van een applicatie, het updaten van software of het besturingssysteem of het maken van een script d.m.v. PowerShell.

Test

De fase “Test” wordt gekenmerkt door het voornamelijk technisch testen van de doorgevoerde wijzigingen. Met kennis van de klantspecifieke wensen en applicaties worden de eerste bevindingen ontdekt en verholpen.

Acceptatie

Buiten het feit dat de meeste wijzigingen in overleg met de klant worden doorgevoerd heeft de klant de beoogde wijzigingen nog niet eerder gezien dan in deze fase “Acceptatie”. Alle bevindingen in deze fase worden beoordeeld en waar mogelijk een oplossing voor gevonden.

Productie

Vervolgens worden de beoogde wijzigingen stapsgewijs of big bang (uiteraard waar mogelijk altijd met een duidelijke strategie om gemakkelijk terug te kunnen) in productie doorgevoerd.

Bij grote wijzigingen (zoals bijvoorbeeld een migratie van Server 2008 R2 naar Server 2012 R2) worden er meerdere wijzigingen gecombineerd, maar afhankelijk van de impact worden wijzigingen continu doorgevoerd. Deze agile manier van werken zorgt ervoor dat we de wensen van onze klanten en daarmee die van de eindgebruikers van onze Online Werkplek omgeving snel kunnen inwilligen. Door de fasering voorkomen we dat wijzigingen te snel worden doorgevoerd zonder de impact ervan te kunnen overzien en de stabiliteit van de Online Werkplek omgeving in gevaar te brengen. Ook wijzigingen op de gedeelde infrastructuur, zoals de SAN-units en hypervisor-systemen, doorlopen waar mogelijk dezelfde fases. En waar mogelijk zullen we dus altijd zelf de beproeving doorstaan.Wilt u graag een afspraak maken? Dat kan!

Wij ontvangen u met plezier of komen graag bij u op locatie.

[contact-form-7 id="605" title="Contactformulier 1"]
Heeft u een vraag?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op!

[contact-form-7 id="606" title="Mail icoon popup"]
X