Uitwijken naar Microsoft Azure

Microsoft Azure is een groot en snel groeiend cloud platform. Er is veel mogelijk zoals het hosten van websites, virtuele machines en SQL databases. Dit is niet het enige, het is namelijk ook mogelijk om gebruik te maken van het Azure platform als uitwijklocatie voor virtuele machines die in een eigen omgeving draaien.

Voor mijn afstudeerproject is er onderzoek verricht naar de mogelijkheden van Microsoft Azure als uitwijklocatie voor GTS-Online.

Azure Site Recovery

Microsoft Azure heeft een dienst, die speciaal bedoeld is voor het uitwijken. Met deze dienst, Azure Site Recovery, is het mogelijk om virtuele machines die on-premises (op locatie) draaien, uit te laten wijken naar de cloud omgeving van Azure. Naast het uitwijken naar Azure is het ook mogelijk om Azure Site Recovery te gebruiken als een soort orchestrator, waarbij tussen twee eigen locaties gerepliceerd en uitgeweken kan worden. Azure Site Recovery zal dan gebruikt kunnen worden voor het repliceren, uitwijken en het verbinden van de verschillende netwerken en opslagplekken van de twee locaties.

Azure

Hoe vaak kan er gerepliceerd worden?

Het repliceren naar Microsoft Azure gebeurt aan de hand van intervallen. Het laagste interval kan maar liefst 30 seconden zijn. Dit betekent dat elke 30 seconden de wijzigingen van een virtuele machine gerepliceerd worden en dat uiteindelijk het data verlies minimaal zal zijn. Naast het interval van 30 seconden zijn er ook intervallen van 5 en 15 minuten.
Mocht een uitwijk noodzakelijk zijn, omdat bijvoorbeeld de eigen omgeving grote problemen heeft, dan kunnen de virtuele machines binnen een paar uur weer volledig draaiende zijn in Azure. Hierbij is de tijd dat het uitwijken in beslag neemt sterk afhankelijk van Azure en het aantal virtuele machines. In de Proof of Concept was dit ook goed te zien. Het uitwijken duurde afhankelijk van het moment tussen de 15 minuten en 2 uur. Hierbij moet wel gezegd worden dat Site Recovery maar net beschikbaar kwam als volwaardige dienst.

Uitwijken

In een Proof of Concept is het uitwijken gepresenteerd met vier servers. Deze servers waren van elkaar afhankelijk en moesten stuk voor stuk operationeel zijn, omdat anders de omgeving onbruikbaar zou zijn. De volgende servers werden uitgeweken:
– Applicatie server (Cognos)
– MSSQL Server met de database van Cognos
– Citrix server
– Domain Controller

In de Proof of Concept is een volledige gevirtualiseerde Domain Controller uitgeweken. Het is echter ook mogelijk om een gevirtualiseerde DC in Azure te laten draaien, welke synchroniseert met de on-premises DC. Hiervoor is wel een VPN verbinding met Azure nodig, wat eenvoudig te regelen is door gebruik te maken van de beschikbare virtuele netwerken in Azure.

Het uitwijken van de servers ging zonder problemen. Vooraf aan het uitwijken kunnen dependencies gedefinieerd worden. Eerst moest de Domain Controller draaien waarna de MSSQL server en de rest volgden. Hierdoor was de applicatie Cognos na de uitwijk meteen weer operationeel.

Kan mijn data ook weer terug?

Situatie: Er is besloten om uit te wijken naar Azure wegens problemen met de eigen omgeving. In Azure draaien uiteindelijk alle virtuele machines en iedereen is hierop aan het werk. Zodra de eigen omgeving weer werkend is moeten de virtuele machines weer terug. Nu zijn er veel wijzigingen in de data en dit moet wel mee terug naar de eigen omgeving.

Het terughalen van data is geen probleem. Zodra besloten wordt om weer terug te gaan naar de eigen omgeving zal alle data terug gerepliceerd worden. Hierdoor zal de meest recente data ook weer beschikbaar zijn in de eigen omgeving en is geen data verloren gegaan.

Helaas zitten er ook beperkingen aan Azure. Tijdens het onderzoek was het niet mogelijk om onder andere de Exchange en Direct Access servers te laten uitwijken. Wij zullen Azure in ieder geval goed in de gaten houden, omdat Microsoft het platform in een rap tempo doorontwikkelt en veel nieuwe features en verbeteringen introduceert.

 Wilt u graag een afspraak maken? Dat kan!

Wij ontvangen u met plezier of komen graag bij u op locatie.

    Heeft u een vraag?

    Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op!      X