Windows Server 2016 en System Center 2016 beschikbaar

Sinds 12 oktober is Windows Server 2016 beschikbaar, zoals te lezen op deze blogpost van Microsoft. Ook is System Center 2016 beschikbaar gekomen met een verbeterde ondersteuning voor private en hybride clouds.

Windows Server 2016

Windows Server 2012 is al weer vier jaar oud en de ondersteuning voor Windows Server 2008 is ondertussen beëindigd: tijd voor een nieuwe telg in de Windows Server familie. De laatste versie van Windows Server 2016 (alsmede de Hyper-V variant) is te downloaden via: https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-server-2016. Maar wat is er nieuw of anders in Windows Server 2016? Hieronder een greep uit de belangrijkste nieuwe features, lees voor al het nieuws de pagina van Microsoft over Windows Server 2016.

Nano Server

Windows Server 2016 - Nano ServerEen interessante nieuwe feature is de introductie van Nano Server. Dit wordt gebundeld geleverd met de volledige versie van Windows Server en deze heeft een 93% kleinere footprint dan de volledige versie. Doordat er veel minder features in het besturingssysteem zitten is deze heel erg geschikt om specifieke taken uit te voeren. Er zit minder software in en vereist dus minder updates dan zijn grotere broers en een herstart van een Nano Server is dan ook veel sneller. De Nano Server moet altijd op afstand beheerd worden en kan worden gebruikt voor het hosten van bijvoorbeeld IIS, DNS of als storage host.

Storage Spaces Direct

Een nieuwe storage optie in een Windows Server 2016 failover cluster is Storage Spaces Direct. Met deze software-defined storage is er geen directe noodzaak meer om gebruik te maken van een Fibre Channel of iSCSI Storage Area Network (SAN). Met Storage Spaces Direct kan er namelijk gebruik gemaakt worden van Direct Attached Storage (ofwel DAS) of lokaal aangesloten JBOD opslag. Een praktische demo van Storage Spaces Direct is te zien in de volgende video:

Containers

Containers zijn een nieuwe vorm van virtualisatie. Er worden twee typen containers onderscheiden. Zo is er de Windows Server Container, waarmee applicaties geïsoleerd van het besturingssysteem uitgevoerd kunnen worden. Dit is gebaseerd op het open source Docker en dus moet er naast het inschakelen van de containerfunctionaliteit binnen Windows ook de Docker software worden geïnstalleerd. Een korte introductie over Server Containers i.c.m. docker vind je op MSDN. Ook zijn er binnen Hyper-V containers geïntroduceerd, waardoor VM’s volledig geïsoleerd met een eigen Windows kernel kunnen draaien. Met Hyper-V containers wordt verdere virtualisatie mogelijk binnen Hyper-V.

System Center logoSystem Center 2016

Naast Windows Server 2016 heeft ook System Center een facelift gekregen en zijn er flink wat features bijgekomen. Uiteraard is er ondersteuning voor de nieuwste versies van de besturingssystemen van Microsoft zelf, zoals Windows 10 en Server 2016. System Center 2016 is meer gericht op de private en hybride cloud-omgevingen. System Center 2016 is out-of-the-box te integreren met Microsoft Operations Management Suite, waardoor het nog gemakkelijker is om een hybride cloud mogelijk te maken. App Controller is overigens uit de suite gehaald, evenals het onderdeel Service Reporting van Windows Azure Pack.

Lees meer over mogelijkheden van System Center 2016 op deze startpagina van Microsoft. Er is ook een whitepaper beschikbaar met een volledig overzicht van de nieuwe features binnen System Center 2016. Hieronder een aantal highlights:

Virtual Machine Manager

Binnen Virtual Machine Manager (VMM) is er nu (verbeterde) ondersteuning voor o.a.:

Met VMM is het gemakkelijker om een upgrade uit te voeren van Windows Server 2012 R2 clusters naar Windows Server 2016 clusters, zonder downtime van de onderliggende VMs.

Operations Manager

Ook met System Center Operations Manager (SCOM) is er ondersteuning voor veel nieuwe zaken bij gekomen. Zo kunnen met deze nieuwe versie van SCOM ook Nano Servers en de daarop geïnstalleerde componenten (zoals DNS en IIS rollen) gemonitord worden. Ook zijn er praktische verbeteringen aangebracht, zoals een verbeterde performance en de mogelijkheid om Maintenance Mode schedules aan te maken.

Configuration Manager

Met SCCM of ConfigMgr (beide veelgebruikte afkortingen voor System Center Configuration Manager) is er ondersteuning voor de laatste features van Windows 10 en uitgebreide integratie met Microsoft Intune. Er zullen nog regelmatig kleine updates uitkomen om o.a. nieuwe features en versies van Windows te kunnen ondersteunen. Door de verbeterende integratie met Intune kunnen meer apparaten beheerd worden in een hybride constructie. Of dat nu is via de Configuration Manager client, on-premises MDM of via de cloud d.m.v. Intune.

Data Protection Manager

Met Data Protection Manager (DPM) is er ondersteuning bij gekomen voor Windows Server 2016 en Storage Spaced Direct (S2D). Ook is het mogelijk Mixed Mode clusters mee te nemen in de back-up en is er ondersteuning voor Shielded VMs.

Service Manager

Met System Center Service Manager 2016 (SCSM) is vooral veel gefocust op een betere performance. Zo is de Self Service Portal omgezet naar een HTML5-gebaseerde gebruikersinterface en heeft deze een verbeterde gebruikerservaring. Volgens Microsoft is de console op bepaalde punten zelfs 10x sneller (bij het aanmaken en updaten van items). Verder zijn er uitbreidingen gedaan op de rapportagemogelijkheden en is Service Manager geïntegreerd met Lync 2013 en Skype for Business.

Update:

een apart blog is door ons gewijd aan de nieuwe licentiestructuur van beide producten. Lees meer.Wilt u graag een afspraak maken? Dat kan!

Wij ontvangen u met plezier of komen graag bij u op locatie.

    Heeft u een vraag?

    Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op!      X