Windows Server 2016 licenties: wat is er veranderd?

Nu Windows Server 2016 beschikbaar is gekomen is het ook belangrijk om te kijken naar de wijzigingen in de licentiestructuur. Het licentiemodel is anders opgebouwd, namelijk niet meer op basis van processorsockets, maar op basis van cores. Daarmee komen de Windows Server 2016 licenties beter in lijn met het aanbod in de cloud.

Cores in plaats van sockets

Windows Server 2012 (R2) werd gelicenseerd per processor (twee per licentie). Windows Server 2016 wordt nu gelicenseerd per core. Ze worden geleverd in licentiepakketten per twee cores, met een minimum van 8 cores per CPU. Voor een fysieke server zal een licentiepakket van minimaal 16 cores aangeschaft moeten worden. Vooral klanten met processoren met meer dan 8 cores per CPU zullen meer gaan betalen.

Heeft u Software Assurance (SA) op uw licenties? Dan gaat deze licentiewijziging in bij de eerstvolgende SA renewal. Daarbij zal iedere Windows Server 2012 R2 2-processor licentie worden ingeruild voor een 16-core Windows Server 2016 licentie. Als er meer dan 8 cores in uw CPU’s zitten, dan zult u meer Windows Server 2016 licenties aan moeten schaffen. Software Assurance geeft tijdens looptijd niet alleen het recht op nieuwe versies. SA is namelijk ook vereist voor het gebruik van Nano Server en Azure Hybrid Use Benefit.

Verschil in functionaliteit in Windows Server 2016 Edities

Nadat bij Windows Server 2012 (R2) functionele verschillen waren weggepoetst tussen de verschillende edities is dat bij Windows Server 2016 weer geïntroduceerd. Zo zijn er een aantal features wel beschikbaar voor de Datacenter editie en niet binnen de Standard. Het gaat daarbij om shielded VM’s, software-defined networking, storage spaces direct en storage replica. Daarnaast kunnen slechts 2 VM’s draaien op een Standard Editie van Windows Server 2016. Een overzicht:

Windows Server 2016 licenties verschillen in features

Naast de Standard en Datacenter blijft de Essentials editie bestaan voor kleine organisaties met maximaal 25 gebruikers en 50 apparaten. Gezien de beperkte functionaliteit blijft het voor organisaties van deze grootte interessant om de vergelijking te maken met een cloud oplossing zoals onze Online Werkplek. Andere edities zijn: Windows Server 2016 MultiPoint Premium Server, Windows Storage Server 2016 (voor OEM storage oplossingen) en de gratis hypervisor Microsoft Hyper-V Server 2016. Deze edities (behalve Hyper-V Server, die gratis is) worden overigens wel per processor socket berekend.

Heeft u nog meer vragen dan hierboven beantwoord zijn? Lees de veelgestelde vragen over Windows Server 2016 licenties die Microsoft afgelopen mei beschikbaar heeft gesteld. En anders de licensing datasheet van Microsoft over Windows Server 2016 licenties.

System Center 2016 licentiemodel gelijk aan Windows Server 2016 licenties

Het licentiemodel van System Center 2016 is gelijk aan die van Windows Server 2016 Standard en Datacenter:

  • per fysieke core;
  • verkocht per 2 cores;
  • met een minimum van 8 cores per fysieke processor;
  • een minimum van 16 per fysieke server.

Daarmee is de prijs ook voor de System Center 2016 suite vergelijkbaar met die van System Center 2012 R2. Wat niet veranderd is, is dat alle System Center 2016 componenten in beide edities terug te vinden zijn. Dus Configuration Manager, Virtual Machine Manager, Orchestrator, Operations Manager, Data Protection Manager en Service Manager zijn in beide edities volledig gelicenseerd. Software Assurance is overigens altijd inbegrepen en dus kunt u bij System Center 2016 altijd gebruik maken van de nieuwste versie. Download hier de volledige licensing datasheet van Microsoft.Wilt u graag een afspraak maken? Dat kan!

Wij ontvangen u met plezier of komen graag bij u op locatie.

[contact-form-7 id="605" title="Contactformulier 1"]
Heeft u een vraag?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op!

[contact-form-7 id="606" title="Mail icoon popup"]
X